Już w czasach prasłowiańskich stosowano konopie jako składnik tkanin, leków, opału i wielu innych produktów. Dzisiaj siemię konopne, zarówno łuskane, jak i niełuskane coraz częściej możemy spotkać na półkach sklepowych w dziale z żywnością bio. Nasiona konopi można z powodzeniem określić mianem superfood - są źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA 3 i 6, witamin, cynku, żelaza i wapnia. Ich spożycie wpływa pozytywnie na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Jak spożywać nasiona konopi?
Łuskane nasiona to smaczny dodatek do dań pieczonych i gotowanych, a także samodzielna przekąska o przyjemnym, orzechowym posmaku. Można wzbogacić nimi owsiankę, warzywne sałatki, desery na bazie owoców i koktajle mleczne. Dzięki temu zyskamy posiłek bogaty w zdrowe tłuszcze (siemię konopne ma w swoim składzie 460% więcej NNKT niż ryby) i białko (równie wartościowe, co białko mięsne).